Back to Top

Iskolai mobilitástervezés workshop Székesfehérváron

Author: Antal Gertheis
Posted on: Monday, May 7, 2018 - 15:34

Az oktatási intézmények mobilitási helyzetéről, a gyerekek (és szülők) iskolába járási, módválasztási szokásairól hazánkban még viszonylag kevés szó esik, annak ellenére, hogy egy település közlekedési összképének és problémáinak kialakulásában az iskolai mobilitásnak több szempontból is kulcsszerepe van.

Gertheis Antal, a Mobilissimus ügyvezetője bevezetőjében felhívta rá a figyelmet, hogy erős megterhelést ró a közlekedési rendszerre az az ördögi kör, amibe „beszorulva” a nagy forgalom miatt rengeteg szülő nem meri elengedni a gyerekét kerékpárral vagy rollerrel iskolába, mondván az nem biztonságos, s ezzel további autóforgalmat generál. Emellett a gyerekek generációjában van az igazi kulcsa a lakossági szemléletformálásnak és mobilitástudatosság növelésének, hiszen egyrészt rajtuk keresztül lehet a leghatékonyabban visszahatni a szülőkre, másrészt a közlekedési szokásaikkal és döntéseikkel 20-30 év múlva nagymértékben ők fogják meghatározni a közlekedési helyzetképet városainkban.

A konferencia egyik üzenete az volt, hogy a pozitív változást a legsikeresebben apró, kis lépések megtételével lehet elérni mind az intézmények környezetének fizikai átalakítása, mind a különböző ösztönző intézkedések, programok bevezetése terén. Fizikai változtatások lehetnek pl. az iskola előtti útszakaszról az autók kitiltása és gyalogos tér kialakítása, az út egyirányúsítása, vagy az iskola közelében ki-/-beszálló (Kiss&Go) zóna kialakítása. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy rövid átmeneti, „megszokási” idő után a szülők és gyerekek belakják a tereket, elkezdik azokat funkciójuknak, kialakításuknak megfelelően használni és hálásak a megnövekedett biztonságért. A székesfehérvári jó példákat Nagy Zsolt mutatta be, melyeket az előadások végével a helyszínen is volt lehetőség megtekinteni.

A mobilitási szemléletformálás gyerekek körében a leghálásabb téma, s ezt a feladatot nem szabad szem elől téveszteni, hiszen a felmérések azt mutatják, hogy kisebb korban szinte minden gyerekben benne van a vágy, hogy aktív módon menjen iskolába, csak sokszor a megfelelő infrastruktúra, a szervezés vagy a biztonságérzet hiánya miatt a szülők az autós megoldást tartják a legpraktikusabbnak. A konferencián nagyon sok jó példát, ötletet láttunk a gyerekek megfelelő motivációjára. Abelovszky Tamás a BringaAkadémia programot mutatta be, mely akár a tantervbe beépülve, akár külön foglalkozásként vagy egy projektnap keretében alkalmazható, és a tudatos, biztonságos közlekedésre neveli a gyerekeket. Mészáros Imre (NFM) az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezésre kerülő jó gyakorlatokat mutatott be. Bereczky Ákos és Tóth Patrik (BKK) pedig az Európai Unió által finanszírozott STARS projektben elért hazai eredményeket ismertették.

News Search

Latest Events

16/01/2019
JORNADA TRANSPORTE PÚBLICO ALCOBENDAS, MADRID (España)   Día 16 de enero de 2019, miércoles. 10:0...
22/05/2019 to 24/05/2019
The 2019 Summit on "Transport Connectivity for Regional Integration" will be held from 22 to 24 May...
29/05/2019 to 31/05/2019
The 23rd edition of the European Conference on Mobility Management (ECOMM) will be held in Edinburgh...