Magyar CIVINET tanulmányút Grazba

A Magyar CIVINET hálózat második tanulmányútjára 2016. február 29. és március 1. között került sor Grazban, melyen Debrecen, Kaposvár, Szeged, Szombathely és Zalaegerszeg megyei jogú városok önkormányzatainak, valamint a Budapesti Közlekedési Központ szakemberei vettek részt.

A fenntartható mobilitással kapcsolatos kétnapos út célja Graz városa tervezési gyakorlatának, megvalósult projektjeinek és fejlesztési elképzeléseinek elméleti és gyakorlati megismerése volt. Az előadók ismertették a város- és közlekedéstervezés gyakorlatát, a megvalósult sikeres példákat és a résztvevő városok számára átadható tapasztalatokat. A tervezés és a finanszírozás kiszámíthatósága, a fenntartható közlekedési szemléletre épülő sok évtizedes gyakorlat a város élhetőségének sikere. Bemutatták, hogyan valósította meg Graz az egész városra kiterjedő 30km/h-s sebességkorlátozást, az integrált tarifarendszert, amely egész Stájerországra kiterjed, valamint a kerékpáros rendszer fejlesztéseit és aktuális kihívásait.

Az előadásokat szakmai városnézés követte, amely során a forgalomcsillapított belváros számos innovációját és kiépítésének történetét ismertették a szakemberek. A program második napján a fenntartható városi mobilitás és a közösségi közlekedési rendszerek jelentős eredményeit mutatták be: a Murpark bevásárlóközpont, P+R, B+R vasúti megálló és villamos-, illetve buszvégállomás az integrált közlekedés és a módváltásra való törekvés egyik sikeres példája. Az átépített főpályaudvar és állomási előtér és süllyesztett villamosmegálló a közlekedési és városi terek szimbiózisát és szinergiáját mutatta, amely a város egyik fő pólusává vált a fejlesztések révén.

A tanulmányút a résztvevő hazai városi szakemberek számára kiváló lehetőséget jelentett egy európai nagyváros tervezési és megvalósítási gyakorlatának megismerésére, a részletek szakemberek közötti egyeztetésére, amely révén reméljük, hogy a tapasztalatok a hazai tervezési és kivitelezési gyakorlatba is lehetőség szerint beépülnek.

A tanulmányutat követően rendezték meg az Urban Future nemzetközi konferenciát Grazban, amely a városfejlesztés egyik legjelentősebb szakmai rendezvénye. A CIVINET tanulmányúton résztvevő városi szakemberek számára lehetőség nyílt a konferencián való részvételre is.

A prezentációk és a rendezvényen készült fényképek elérhetők a résztvevők és a Magyar CIVINET tagjai számára a hálózat honlapján (http://civitas.eu/civinet/magyar-civinet, a „Private Downloads” fül alatt). Ehhez regisztráció szükséges, melynek két módja van:

  • regisztráció a CIVITAS honlapján (http://civitas.eu/), majd a Magyar CIVINET Titkárság értesítése a regisztrációról hogy felvehesse a tagok csoportjába; vagy
  • a Magyar CIVINET közös bejelentkezési adatainak használata, melyeket a Titkárság bocsát a tagok rendelkezésére.

Fényképek: Ekés András és Sipos Zsófia (Városkutatás Kft.)

Cities

CIVINETs

.eu web awards
covenantofmayors.eu
eltis
EPOMM
European Mobility Week
managenergy
Smart Cities Marketplace
EU Logo

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of CINEA. Neither the European Union nor CINEA can be held responsible for them.

This website is hosted by an environmentally-friendly server provider.