CIVINET na nacionalnem posvetu o kolesarskem prometu »Kolesarji: motnja ali rešitev?«

Na nacionalnem posvetu o kolesarskem prometu z nekoliko provokativnim naslovom »Kolesarji: motnja ali rešitev?«, ki je potekal 21. 9. 2011 v Mariboru, smo predstavili tudi mrežo CIVINET ter njen potencial za prenos najboljših praks na področju kolesarskega prometa.

Organizacija nacionalnega posveta o kolesarskem prometu v Mariboru je izšla s prvega posveta mreže CIVINET septembra lani, na katerem so udeleženci iz Maribora izrazili željo po organizaciji posveta v tem mestu na temo priprave celovite kolesarske strategije in ukrepov za izboljšanje kolesarjenja. V sklopu CIVINET-a smo tej pobudi prisluhnili in se povezali z Mariborsko kolesarsko mrežo,ki je bila glavni organizator posveta. Namen posveta je bil javnosti predstaviti pomen razvoja kolesarstva, projekte, načrte, probleme in priložnosti ter odgovoriti na različna vprašanja, ki se vse bolj pojavljajo: Kam se bo razvijal kolesarski promet v prihodnje, s katerimi izzivi se soočamo, kateri so glavni problemi in kdo so akterji, ki lahko stvari izboljšajo?Na posvetu so sodelovali akterji, ki se s tem področjem v Sloveniji intenzivno ukvarjajo in ki so v zadnjem času bistveno zaznamovali razvoj tega načina mobilnosti. Tako je bil dogodek namenjen tudi utrjevanju povezav med vsemi, ki promovirajo, popularizirajo in razvijajo kolesarstvo ter si prizadevajo izboljševati pogoje za vsakodnevno uporabo kolesa. Kolesarski promet je tudi v Sloveniji zadnja leta v porastu. Vedno več ljudi se odloča za kolo in ga uporablja bodisi kot sredstvo za rekreacijo ali prevoz. Pozitivni učinki tega načina mobilnosti so znani. Kljub temu pa na sistemski ravni še vedno primanjkuje osnovnih pogojev za varno in udobno kolesarjenje. Zaradi tega so mnogi kolesarji obravnavani kot motnja v prometu.

CIVINETs

covenantofmayors.eu
eltis
EPOMM
European Mobility Week
sump
managenergy
Smart Cities Marketplace
EU Logo

This website is produced as part of CIVITAS ELEVATE Coordination and Support Action funded by the European Union Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 824228. © Copyright 2021 CIVITAS Initiative. All rights reserved.

This website is hosted by an environmentally-friendly server provider.