Magyar CIVINET tanulmányút Ljubljanába

2015. október 6. és 9. között került sor a Magyar CIVINET első külföldi tanulmányútjára, amelyen a Magyar CIVINET Titkárságának tagjai mellett Komárno, Szeged és Zalaegerszeg városok képviselői vettek részt.

A tanulmányút első része egy workshop volt, amelyet a CIVINET helyi hálózata, a CIVINET Slovenia-Croatia munkatársai szerveztek a magyar résztvevőknek. Először a ljubljanai városházán rövid előadások és kötetlen beszélgetés keretében mutatták be a szlovén munkatársak az utóbbi évek városfejlesztési, városrehabilitációs tevékenységeit. Az előadók beszéltek Ljubljana város- és közlekedésfejlesztési politikájáról, az utóbbi évek legnagyobb fenntartható városfejlesztési eredményeiről, a sétálóutcák és a megosztott, közös használatú városi terek tervezéséről, társadalmasításáról és megvalósításának körülményeiről. Bemutatták a közösségi közlekedési hálózat működésének és a városi buszhálózat agglomerációs területekre való kiterjesztésének modelljét. A délután folyamán az előadásokon is bemutatott főbb helyszínek érintésével gyalogos szakmai városnézésre került sor.

A tanulmányút második részében a CIVITAS éves fórumára látogattak el a tanulmányút résztvevői. A konferencia középpontjában a fenntartható városi mobilitástervezés és a konferencia jelmondatához kapcsolódóan (Sharing the city – Megosztani a várost) a különböző közlekedési módok integrálása, a városi felületek megosztása és az emberközpontú tervezés különböző területi álltak.

A ljubljanai tanulmányúton tapasztaltak előremutató például szolgáltak a városok és szakembereink számára. A gyakorlatban láthattuk, hogy meglapozott szakmai háttérrel rendelkező, bátor városvezetői döntések milyen pozitív hatással lehetnek egy európai főváros fejlődésére.

Fényképek: Ekés András és Sipos Zsófia (Városkutatás Kft.)

Cities

Latest

CIVINETs

covenantofmayors.eu
eltis
EPOMM
European Mobility Week
sump
managenergy
Smart Cities Marketplace
EU Logo

This website is produced as part of CIVITAS ELEVATE Coordination and Support Action funded by the European Union Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 824228. © Copyright 2021 CIVITAS Initiative. All rights reserved.

This website is hosted by an environmentally-friendly server provider.