Hazai és nemzetközi innovációk a közösségi közlekedésben: CIVINET konferencia Szombathelyen

magyar_civinet_szakmai_talalkozo

Image by Szombathely MJV Önkormányzata

 A Magyar CIVINET Innováció a közösségi közlekedésben témában rendezett szakmai találkozót 2023. november 20-án Szombathelyen, a realCity támogatásával, a házigazda pedig Szombathely MJV Önkormányzata volt a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat közreműködésével.

Az esemény Gertheis Antal, a Mobilissimus ügyvezetőjének köszöntőjével, majd a jelenlévők rövid bemutatkozásával kezdődött, amit Németh Ákos, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának tanácsnoka által tartott köszöntő követett. 
Az első előadást Horváth Soma, Szombathely Városüzemeltetésért felelős alpolgármestere tartotta, aki röviden bemutatta a piaci szolgáltató bevonásának tapasztalatait a szombathelyi közösségi közlekedésben. Beszámolt az előzményekről, hogy mi vezetett a szolgáltatóváltáshoz. 2021-ben az Önkormányzat új pályázatot írt ki, amit a Blaguss Agora Hungary Kft. nyert meg. Új buszflottával, megújult menetrenddel, applikációval, online jegyértékesítés és időalapú jegy bevezetésével indult el az új szolgáltatás Szombathelyen, ami a jó együttműködésnek köszönhetően azóta is magas színvonalon működik. 

Tóth Gergely, a Blaguss Agora Hungary Kft. kirendeltségvezetője mutatta be a társaság tevékenységeit. A cég Magyarországon 2008 októbere óta van jelen, az osztrák Blaguss cégcsoport leányvállalataként. Belföldi és nemzetközi turizmusban, dolgozószállításban is van tapasztalatuk. 2022. január 1-től vették át a helyi közösségi közlekedési szolgáltatást Szombathelyen. Erre fókuszálva bemutatta a szolgáltatást, kitérve az autóbuszokra (33 autóbusz üzemel jelenleg, homogén flottában), az új vonalhálózatra és menetrendre, mely során a cég víziója a következő volt: bármelyik megállóhely bármelyik másik megállóhelyről 30 perc alatt elérhető legyen. Az elmondottak alapján ez az esetek döntő többségében teljesül. A jegyértékesítésnél készpénzmentes, digitális megoldásokat alakítottak ki, illetve a RealCity kifejlesztette az új forgalomirányító rendszert és a város saját utazástervező applikációját (az adatok a GoogleMaps felületén is megjelennek).

A szünet előtti utolsó előadást Ekés András, a Mobilissimus ügyvezetője és Fejér Balázs mobilitási szakértő tartotta, mely során két példán (Nyíregyháza és Siófok) keresztül bemutatták, hogy miként lehet vonzóbbá tenni a közösségi közlekedést. Rámutattak, hogy mennyire fontos a megrendelői oldal képviselete a szolgáltatóval való együttműködésben és egy folyamatos, közös együttműködés pozitív változást hozhat. A Mobilissimus szerepe többek között a hálózati és menetrendi koncepció és változatok kidolgozása, a bevezetés előkészítése, támogatása, utánkövetése volt. A folyamatos fejlesztéseknek, szemléletformálásnak hatására a pandémiát követően elkezdett nőni az utasforgalom, a bevétel, illetve ezzel arányosan az eladott jegyek és bérletek száma.

A szünet után Alexander Klein az Ausztriai Mobilitási Szövetségektől ismertette a regionális közösségi közlekedési hatóságok szerepét Ausztriában, kezdve a 9 szövetségi állam és 7 regionális közösségi közlekedési szövetség bemutatásával. Az Ausztriai Mobilitási Szövetségek ennek a hét regionális közösségi közlekedési hatóságnak a szövetsége. Célja, hogy az egész ország területén olyan klímabarát, fenntartható közösségi közlekedési hálózatot valósítsanak meg, amely mindenki számára elérhető és egyben megfizethető. Alexander Klein kitért a különböző utazástervező alkalmazásokra, és részletesen ismertette a Klimaticket árképzését és értékesítési tapasztalatait. 

Halinka Péter a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft.-től bemutatta az Osztrák-magyar közlekedési együttműködéseket a határon átnyúló Interreg ATHU projektek keretében, a funkcionális régió ismertetésével, ami Magyarországon az osztrák határ menti területeket, Ausztriában pedig a Keleti Régió Közlekedési Szövetség (VOR) területét fedi le. Közös munkaerő- és turisztikai piaccal, illetve határon átnyúló vasúttársasággal rendelkeznek ezek a területek. A projektek során kerékpárosbarát intézkedések, stratégiai tervezések és infrastrukturális beruházások valósulnak meg. 

Füzesi Balázs bemutatta a realCity által fejlesztett termékeket, melyeket már Szombathelyen is alkalmaznak: az azonnal bevethető, felhőalapú szoftveres megoldásokat járművezetőknek, diszpécsereknek és utasoknak. A realCity az ország több pontján is fejlesztett termékeket, melyek közül az egyik első fejlesztés a „Zöldút” jelzőlámpa befolyásolás volt Budapesten, majd a BKK Futár, később a BudapestGO kialakításában is jelentős szerepük volt. A Blaguss Agora Hungary Kft-vel 2021 szeptemberében kötött megállapodást a realCity, majd 2022. január 1-jén el is indult a teljeskörű szolgáltatás, a közösségi közlekedési szolgáltatónak minden informatikai segítséget biztosítva. A realCity elkészítette a dobozos megoldásait a helyi körülményekre szabva (utastájékoztató alkalmazás, járműfedélzeti alkalmazás, diszpécseri szoftver, tényadat visszajátszó szoftver), laptáblákat generált az egyes megállókba, integrálta a fedélzeti jegyértékesítést és jegyérvényesítést, illetve a fedélzeti akusztikus és vizuális utastájékoztatást. 2023-ban elkészült a csatlakozásmenedzsment, ezáltal nagyobb mértékben biztosíthatók lettek a csatlakozások. A résztvevők mindezt személyesen is megtekinthették, a realCity munkatársai a rendezvény helyszínén kihelyeztek egy készüléket, amit bárki megnézhetett, illetve a helyszíni bejárás során részletesen bemutatásra került a fedélzeti és diszpécseri rendszer. 

Az utolsó előadást Török Máté, a BKK Budapesti Közlekedési Központ közösségi közlekedés-fejlesztési szakértője tartotta, bemutatva az igényvezérelt járatokat Budapesten, a szolgáltatás és az informatikai háttér fejlesztési lépéseit. A fix menetrenden alapuló, de csak valós utazási igény esetén közlekedő járatok 2006 óta léteznek, kezdetben csak éjszakai autóbuszhálózaton közlekedtek, majd 2013-ban indult a BKK népszerű TELEbusz szolgáltatása, ma már 10 nappali és 1 éjszakai járaton, kétféle módon: klasszikus telejáratként, vagy kiegészítő telejárat-szolgáltatásként. Nemrég elindult Budapesten a Telefogas is, egy innovatív igényvezérelt közlekedési rendszer kötöttpályán, mely kora reggel és késő este csak akkor közlekedik, amikor tényleges utazási igény jelentkezik. 

A helyszíni bejárás során a Blaguss Agora munkatársai megmutatták a résztvevőknek az Éhen Gyula téren felújított új épületet, illetve a Muskátli utcai telephelyen a forgalomirányító, az utastájékoztató és a jegyértékesítő rendszert. 
 

Author: Magyar CIVINET Titkárság

CIVINETs

.eu web awards
covenantofmayors.eu
eltis
EPOMM
European Mobility Week
managenergy
Smart Cities Marketplace
EU Logo

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of CINEA. Neither the European Union nor CINEA can be held responsible for them.

This website is hosted by an environmentally-friendly server provider.