Brémai konferencia a fenntartható városi mobilitási tervekről

Az Európai Bizottság és Bréma városa volt a házigazdája 2016. április 12-én és 13-án az immár harmadik alkalommal megrendezett fenntartható városi mobilitási tervekről (SUMP) szóló konferenciának.

Az esemény nagy érdeklődésre tartott számot: 39 országból több mint 400 résztvevő regisztrált.

A konferencia témáját tekintve Bréma különösen ideális helyszínnek bizonyult. A város döntéshozatali mechanizmusaiban az emberközpontú és környezetbarát közlekedési szemlélet már régóta középpontban áll, ebből kifolyólag Bréma követendő példa lehet a hasonló irányba elmozdulni akaró magyar városoknak is. A torlódások aránya európai viszonylatban itt az egyik legalacsonyabb, az összes megtett utazás 60%-a gyalog, kerékpárral vagy közösségi közlekedési eszközzel történik. A jó gyakorlatok és változások folytatásaként a város további, ambiciózus céljait a 2014-ben elfogadott SUMP fogalmazza meg, melyek közül az egyik legfontosabb a kerékpáros és a közösségi közlekedés részarányának további növelése. Jó hozzáállásáért és sikeres gyakorlataiért Bréma 2014-ben elnyerte a SUMP díjat.

A konferencián az előadások négy fő témában zajlottak: a „the big picture” témakörben a közösségi tervezés és a holisztikus megközelítés fontosságáról, valamint az intermodalitásról, a „new horizon” témájában a multikulturális társadalom számára történő tervezésről, a megosztáson (sharing) alapuló gazdaság jövőjéről, illetve a SUMP koncepció Európán túli megismertetéséről volt szó. Az „intergration challenge” témájában a fenntartható városi teherszállításról, az ellenállóképes (reziliens) és az e-mobilitásra építő városok tervezéséről, a „planning techniques” témakörében pedig a SUMP értékelési technikáiról, a civilek részvételéről és a kerékpáros és gyalogos közlekedést támogató eszközökről volt szó.

Az előadások mellett lehetőség volt a valóságban is megtapasztalni egy haladó szemléletű város eredményeit a témákban különféle helyszínek meglátogatásával. A városban gyalog, kerékpáron vagy nosztalgia villamoson megtett utazások, a különböző környezetbarát és fenntartható módon megtervezett rendszerek és városrészek, utcák megtekintése hasznos gyakorlati tapasztalattal egészítette ki a konferencián elhangzott információkat.  

Fényképek: Szabó Noémi (Városkutatás Kft. / Magyar CIVINET Titkárság)

Latest

CIVINETs

.eu web awards
covenantofmayors.eu
eltis
EPOMM
European Mobility Week
managenergy
Smart Cities Marketplace
EU Logo

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of CINEA. Neither the European Union nor CINEA can be held responsible for them.

This website is hosted by an environmentally-friendly server provider.