Back to Top

Magyar CIVINET tanulmányút Ljubljanába

Author: Antal Gertheis
Posted on: Tuesday, April 26, 2016 - 11:05
Ljubljana

2015. október 6. és 9. között került sor a Magyar CIVINET első külföldi tanulmányútjára, amelyen a Magyar CIVINET Titkárságának tagjai mellett Komárno, Szeged és Zalaegerszeg városok képviselői vettek részt.

A tanulmányút első része egy workshop volt, amelyet a CIVINET helyi hálózata, a CIVINET Slovenia-Croatia munkatársai szerveztek a magyar résztvevőknek. Először a ljubljanai városházán rövid előadások és kötetlen beszélgetés keretében mutatták be a szlovén munkatársak az utóbbi évek városfejlesztési, városrehabilitációs tevékenységeit. Az előadók beszéltek Ljubljana város- és közlekedésfejlesztési politikájáról, az utóbbi évek legnagyobb fenntartható városfejlesztési eredményeiről, a sétálóutcák és a megosztott, közös használatú városi terek tervezéséről, társadalmasításáról és megvalósításának körülményeiről. Bemutatták a közösségi közlekedési hálózat működésének és a városi buszhálózat agglomerációs területekre való kiterjesztésének modelljét. A délután folyamán az előadásokon is bemutatott főbb helyszínek érintésével gyalogos szakmai városnézésre került sor.

A tanulmányút második részében a CIVITAS éves fórumára látogattak el a tanulmányút résztvevői. A konferencia középpontjában a fenntartható városi mobilitástervezés és a konferencia jelmondatához kapcsolódóan (Sharing the city – Megosztani a várost) a különböző közlekedési módok integrálása, a városi felületek megosztása és az emberközpontú tervezés különböző területi álltak.

A ljubljanai tanulmányúton tapasztaltak előremutató például szolgáltak a városok és szakembereink számára. A gyakorlatban láthattuk, hogy meglapozott szakmai háttérrel rendelkező, bátor városvezetői döntések milyen pozitív hatással lehetnek egy európai főváros fejlődésére.

Fényképek: Ekés András és Sipos Zsófia (Városkutatás Kft.)

News Search

Latest Events

01/06/2020 to 02/06/2020
*** Due to the ongoing public health crisis across Europe and beyond, this event has been provisiona...
15/06/2020
Join an upcoming CIVITAS webinar on 15 June, 14:00 - 15:00 CEST, that looks at how two CIVITAS citie...
24/06/2020 to 26/06/2020
This study visit to Vinnytsia (Ukraine) provides an exciting opportunity to go to the winner of the...
15/09/2020 to 18/09/2020
Velo-City is the world's premier cycling summit, focusing on cycling infrastructure, bicycle inno...
29/09/2020 to 01/10/2020
In light of the ongoing uncertainty around the COVID-19 pandemic, the European Commission's Urban Mo...