Back to Top

Magyar CIVINET tanulmányút Ljubljanába

Author: Antal Gertheis
Posted on: Tuesday, April 26, 2016 - 11:05
Ljubljana

2015. október 6. és 9. között került sor a Magyar CIVINET első külföldi tanulmányútjára, amelyen a Magyar CIVINET Titkárságának tagjai mellett Komárno, Szeged és Zalaegerszeg városok képviselői vettek részt.

A tanulmányút első része egy workshop volt, amelyet a CIVINET helyi hálózata, a CIVINET Slovenia-Croatia munkatársai szerveztek a magyar résztvevőknek. Először a ljubljanai városházán rövid előadások és kötetlen beszélgetés keretében mutatták be a szlovén munkatársak az utóbbi évek városfejlesztési, városrehabilitációs tevékenységeit. Az előadók beszéltek Ljubljana város- és közlekedésfejlesztési politikájáról, az utóbbi évek legnagyobb fenntartható városfejlesztési eredményeiről, a sétálóutcák és a megosztott, közös használatú városi terek tervezéséről, társadalmasításáról és megvalósításának körülményeiről. Bemutatták a közösségi közlekedési hálózat működésének és a városi buszhálózat agglomerációs területekre való kiterjesztésének modelljét. A délután folyamán az előadásokon is bemutatott főbb helyszínek érintésével gyalogos szakmai városnézésre került sor.

A tanulmányút második részében a CIVITAS éves fórumára látogattak el a tanulmányút résztvevői. A konferencia középpontjában a fenntartható városi mobilitástervezés és a konferencia jelmondatához kapcsolódóan (Sharing the city – Megosztani a várost) a különböző közlekedési módok integrálása, a városi felületek megosztása és az emberközpontú tervezés különböző területi álltak.

A ljubljanai tanulmányúton tapasztaltak előremutató például szolgáltak a városok és szakembereink számára. A gyakorlatban láthattuk, hogy meglapozott szakmai háttérrel rendelkező, bátor városvezetői döntések milyen pozitív hatással lehetnek egy európai főváros fejlődésére.

Fényképek: Ekés András és Sipos Zsófia (Városkutatás Kft.)

News Search

Latest Events

06/02/2020
Szeretettel várjuk a Magyar CIVINET fenntartható mobilitási hálózat 12. találkozójára, melynek témáj...
18/02/2020
Increasing safety for unprotected road users: examples from strategy, policy and collaboration in St...
19/02/2020
After over three years of working with local authorities and policymakers across Europe to accelerat...
25/03/2020 to 27/03/2020
The CIVITAS study visit  to Madrid (Spain) will focus on new mobility services, together with the pr...
22/04/2020 to 24/04/2020
Rethymno is a partner city in CIVITAS DESTINATIONS. Sustainable development has informed its work si...