Back to Top

Magyar CIVINET tanulmányút Grazba

Author: Antal Gertheis
Posted on: Tuesday, April 26, 2016 - 11:08
Graz

A Magyar CIVINET hálózat második tanulmányútjára 2016. február 29. és március 1. között került sor Grazban, melyen Debrecen, Kaposvár, Szeged, Szombathely és Zalaegerszeg megyei jogú városok önkormányzatainak, valamint a Budapesti Közlekedési Központ szakemberei vettek részt.

A fenntartható mobilitással kapcsolatos kétnapos út célja Graz városa tervezési gyakorlatának, megvalósult projektjeinek és fejlesztési elképzeléseinek elméleti és gyakorlati megismerése volt. Az előadók ismertették a város- és közlekedéstervezés gyakorlatát, a megvalósult sikeres példákat és a résztvevő városok számára átadható tapasztalatokat. A tervezés és a finanszírozás kiszámíthatósága, a fenntartható közlekedési szemléletre épülő sok évtizedes gyakorlat a város élhetőségének sikere. Bemutatták, hogyan valósította meg Graz az egész városra kiterjedő 30km/h-s sebességkorlátozást, az integrált tarifarendszert, amely egész Stájerországra kiterjed, valamint a kerékpáros rendszer fejlesztéseit és aktuális kihívásait.

Az előadásokat szakmai városnézés követte, amely során a forgalomcsillapított belváros számos innovációját és kiépítésének történetét ismertették a szakemberek. A program második napján a fenntartható városi mobilitás és a közösségi közlekedési rendszerek jelentős eredményeit mutatták be: a Murpark bevásárlóközpont, P+R, B+R vasúti megálló és villamos-, illetve buszvégállomás az integrált közlekedés és a módváltásra való törekvés egyik sikeres példája. Az átépített főpályaudvar és állomási előtér és süllyesztett villamosmegálló a közlekedési és városi terek szimbiózisát és szinergiáját mutatta, amely a város egyik fő pólusává vált a fejlesztések révén.

A tanulmányút a résztvevő hazai városi szakemberek számára kiváló lehetőséget jelentett egy európai nagyváros tervezési és megvalósítási gyakorlatának megismerésére, a részletek szakemberek közötti egyeztetésére, amely révén reméljük, hogy a tapasztalatok a hazai tervezési és kivitelezési gyakorlatba is lehetőség szerint beépülnek.

A tanulmányutat követően rendezték meg az Urban Future nemzetközi konferenciát Grazban, amely a városfejlesztés egyik legjelentősebb szakmai rendezvénye. A CIVINET tanulmányúton résztvevő városi szakemberek számára lehetőség nyílt a konferencián való részvételre is.

A prezentációk és a rendezvényen készült fényképek elérhetők a résztvevők és a Magyar CIVINET tagjai számára a hálózat honlapján (http://civitas.eu/civinet/magyar-civinet, a „Private Downloads” fül alatt). Ehhez regisztráció szükséges, melynek két módja van:

  • regisztráció a CIVITAS honlapján (http://civitas.eu/), majd a Magyar CIVINET Titkárság értesítése a regisztrációról hogy felvehesse a tagok csoportjába; vagy
  • a Magyar CIVINET közös bejelentkezési adatainak használata, melyeket a Titkárság bocsát a tagok rendelkezésére.

Fényképek: Ekés András és Sipos Zsófia (Városkutatás Kft.)

Add comment

Log in or register to post comments

News Search

Latest Events

27/05/2019 to 29/05/2019
The 12th edition of the Austrian Cycling Summit is going to take place in Graz from May 27th to 29th...
03/06/2019 to 05/06/2019
CIVITAS is organising a study visit to Budapest (Hungary) from 3-5 June 2019. In the last few years...
05/06/2019
SUMPs-Up Mobility practitioners workshop San Sebastian, Spain. June 5th 2019   Mobility planning...
07/06/2019
Access to key activity hubs has deteriorated and private vehicle reliance has grown, largely due to...
13/06/2019
This webinar from CIVITAS SUITS is designed to build and/or strengthen the capacity of small-medium...