Back to Top

Iskolai mobilitástervezés workshop Székesfehérváron

Author: Antal Gertheis
Posted on: Monday, May 7, 2018 - 15:34

Az oktatási intézmények mobilitási helyzetéről, a gyerekek (és szülők) iskolába járási, módválasztási szokásairól hazánkban még viszonylag kevés szó esik, annak ellenére, hogy egy település közlekedési összképének és problémáinak kialakulásában az iskolai mobilitásnak több szempontból is kulcsszerepe van.

Gertheis Antal, a Mobilissimus ügyvezetője bevezetőjében felhívta rá a figyelmet, hogy erős megterhelést ró a közlekedési rendszerre az az ördögi kör, amibe „beszorulva” a nagy forgalom miatt rengeteg szülő nem meri elengedni a gyerekét kerékpárral vagy rollerrel iskolába, mondván az nem biztonságos, s ezzel további autóforgalmat generál. Emellett a gyerekek generációjában van az igazi kulcsa a lakossági szemléletformálásnak és mobilitástudatosság növelésének, hiszen egyrészt rajtuk keresztül lehet a leghatékonyabban visszahatni a szülőkre, másrészt a közlekedési szokásaikkal és döntéseikkel 20-30 év múlva nagymértékben ők fogják meghatározni a közlekedési helyzetképet városainkban.

A konferencia egyik üzenete az volt, hogy a pozitív változást a legsikeresebben apró, kis lépések megtételével lehet elérni mind az intézmények környezetének fizikai átalakítása, mind a különböző ösztönző intézkedések, programok bevezetése terén. Fizikai változtatások lehetnek pl. az iskola előtti útszakaszról az autók kitiltása és gyalogos tér kialakítása, az út egyirányúsítása, vagy az iskola közelében ki-/-beszálló (Kiss&Go) zóna kialakítása. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy rövid átmeneti, „megszokási” idő után a szülők és gyerekek belakják a tereket, elkezdik azokat funkciójuknak, kialakításuknak megfelelően használni és hálásak a megnövekedett biztonságért. A székesfehérvári jó példákat Nagy Zsolt mutatta be, melyeket az előadások végével a helyszínen is volt lehetőség megtekinteni.

A mobilitási szemléletformálás gyerekek körében a leghálásabb téma, s ezt a feladatot nem szabad szem elől téveszteni, hiszen a felmérések azt mutatják, hogy kisebb korban szinte minden gyerekben benne van a vágy, hogy aktív módon menjen iskolába, csak sokszor a megfelelő infrastruktúra, a szervezés vagy a biztonságérzet hiánya miatt a szülők az autós megoldást tartják a legpraktikusabbnak. A konferencián nagyon sok jó példát, ötletet láttunk a gyerekek megfelelő motivációjára. Abelovszky Tamás a BringaAkadémia programot mutatta be, mely akár a tantervbe beépülve, akár külön foglalkozásként vagy egy projektnap keretében alkalmazható, és a tudatos, biztonságos közlekedésre neveli a gyerekeket. Mészáros Imre (NFM) az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezésre kerülő jó gyakorlatokat mutatott be. Bereczky Ákos és Tóth Patrik (BKK) pedig az Európai Unió által finanszírozott STARS projektben elért hazai eredményeket ismertették.

News Search

Latest Events

21/05/2018
Conferinta de încheiere a proiectului CREATE (Congestion Reduction in Europe: Advancying Transport E...
29/05/2018
Tisztelettel meghívjuk a Magyar CIVINET következő, 10. workshopjára, amely 2018. május 29-én 9:30-tó...
04/06/2018 to 07/06/2018
A PROSPERITY H2020 projekt magyarországi szakmai továbbképzése keretében neves európai előadók és gy...
22/05/2018 to 23/05/2018
It's time to tame the car. Cities are recognising that their success and their citizens’ well-being...
23/05/2018 to 25/05/2018
A European conference celebrating urban transport nodes and urban (re)development around main public...