Back to Top

Magyar CIVINET tanulmányút Grazba

Author: Antal Gertheis
Posted on: Tuesday, April 26, 2016 - 11:08
Graz

A Magyar CIVINET hálózat második tanulmányútjára 2016. február 29. és március 1. között került sor Grazban, melyen Debrecen, Kaposvár, Szeged, Szombathely és Zalaegerszeg megyei jogú városok önkormányzatainak, valamint a Budapesti Közlekedési Központ szakemberei vettek részt.

A fenntartható mobilitással kapcsolatos kétnapos út célja Graz városa tervezési gyakorlatának, megvalósult projektjeinek és fejlesztési elképzeléseinek elméleti és gyakorlati megismerése volt. Az előadók ismertették a város- és közlekedéstervezés gyakorlatát, a megvalósult sikeres példákat és a résztvevő városok számára átadható tapasztalatokat. A tervezés és a finanszírozás kiszámíthatósága, a fenntartható közlekedési szemléletre épülő sok évtizedes gyakorlat a város élhetőségének sikere. Bemutatták, hogyan valósította meg Graz az egész városra kiterjedő 30km/h-s sebességkorlátozást, az integrált tarifarendszert, amely egész Stájerországra kiterjed, valamint a kerékpáros rendszer fejlesztéseit és aktuális kihívásait.

Az előadásokat szakmai városnézés követte, amely során a forgalomcsillapított belváros számos innovációját és kiépítésének történetét ismertették a szakemberek. A program második napján a fenntartható városi mobilitás és a közösségi közlekedési rendszerek jelentős eredményeit mutatták be: a Murpark bevásárlóközpont, P+R, B+R vasúti megálló és villamos-, illetve buszvégállomás az integrált közlekedés és a módváltásra való törekvés egyik sikeres példája. Az átépített főpályaudvar és állomási előtér és süllyesztett villamosmegálló a közlekedési és városi terek szimbiózisát és szinergiáját mutatta, amely a város egyik fő pólusává vált a fejlesztések révén.

A tanulmányút a résztvevő hazai városi szakemberek számára kiváló lehetőséget jelentett egy európai nagyváros tervezési és megvalósítási gyakorlatának megismerésére, a részletek szakemberek közötti egyeztetésére, amely révén reméljük, hogy a tapasztalatok a hazai tervezési és kivitelezési gyakorlatba is lehetőség szerint beépülnek.

A tanulmányutat követően rendezték meg az Urban Future nemzetközi konferenciát Grazban, amely a városfejlesztés egyik legjelentősebb szakmai rendezvénye. A CIVINET tanulmányúton résztvevő városi szakemberek számára lehetőség nyílt a konferencián való részvételre is.

A prezentációk és a rendezvényen készült fényképek elérhetők a résztvevők és a Magyar CIVINET tagjai számára a hálózat honlapján (http://civitas.eu/civinet/magyar-civinet, a „Private Downloads” fül alatt). Ehhez regisztráció szükséges, melynek két módja van:

  • regisztráció a CIVITAS honlapján (http://civitas.eu/), majd a Magyar CIVINET Titkárság értesítése a regisztrációról hogy felvehesse a tagok csoportjába; vagy
  • a Magyar CIVINET közös bejelentkezési adatainak használata, melyeket a Titkárság bocsát a tagok rendelkezésére.

Fényképek: Ekés András és Sipos Zsófia (Városkutatás Kft.)

Add comment

Log in or register to post comments

News Search

Latest Events

22/11/2018 to 23/11/2018
The 2018 Annual Polis Conference 'Innovation in transport for sustainable cities and regions' will t...
05/12/2018
As part of its package of learning activities for mobility practitioners, CIVITAS SUMPs-Up  is organ...
12/12/2018
Since their launch in 2013, the EU's SUMP Guidelines have been the main reference document for devel...
16/01/2019
JORNADA TRANSPORTE PÚBLICO ALCOBENDAS, MADRID (España)   Día 16 de enero de 2019, miércoles. 10:0...